Nyheter i Nybble

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

StenĂ„ldern fĂ„r nytt liv i ÖsterĂ„ker

7 December 2020 at 05:44

 Flera mycket ovanliga avbildningar av mĂ€nniskor i form av figuriner hittades under utgrĂ€vningen av en 4500 Ă„r gammal stenĂ„ldersboplats vid TrĂ„sĂ€ttra i Åkersberga. Nu har ÖsterĂ„kers kommun tillsammans med Arkeologerna gjort sĂ€ljĂ€garnas vĂ€rld levande igen.

Ett stort antal helt unika lerfiguriner hittades under utgrÀvningen i TrÄsÀttra. De Àr minst 4 500 Är gamla och kan vara de Àldsta avbildningarna av mÀnniskor i Sverige. Foto: Arkeologerna CC-BY

Ett stort antal helt unika lerfiguriner hittades under utgrÀvningen i TrÄsÀttra. De Àr minst 4 500 Är gamla och kan vara de Àldsta avbildningarna av mÀnniskor i Sverige. Foto: Arkeologerna CC-BY

– Det Ă€r ett helt unikt projekt dĂ€r forntiden visualiseras digitalt och Ă€r tillgĂ€nglig bĂ„de pĂ„ platsen och virtuellt, sĂ€ger arkeologen Niclas Björck.

Vi stĂ„r mitt ute i en liten skogsbacke omgiven av höga trĂ€d, ett stenkast frĂ„n ett villaomrĂ„de med lekande barn. Luften Ă€r hög och klar och novemberkylan har smugit sig pĂ„ men nĂ„gra av trĂ€dens löv skiftar fortfarande i gult. En lĂ€tt dimma vilar över omrĂ„det. För 4500 Ă„r sedan sĂ„g platsen helt annorlunda ut, dĂ„ var det en ö i den dĂ„varande skĂ€rgĂ„rden och mĂ€nniskor levde som jĂ€gare och samlare vid en forntida sandstrand. Men de lĂ€mnade spĂ„r efter sig och 2016 sĂ„g den gamla boplatsen med rester av hyddor och hĂ€rdar dagens ljus – liksom hundratals fynd av redskap, keramikkĂ€rl i miniatyr och lerfiguriner. Under den arkeologiska utgrĂ€vningen hittades över 300 fragment av lerfiguriner, varav flera intakta. Det Ă€r frĂ€mst avbildningar av mĂ€nniskor men Ă€ven djur.

NĂ€r arbetet ute i fĂ€lt avslutades var intresset frĂ„n kommunen stort om hur man skulle kunna fortsĂ€tta och göra den arkeologiska kunskapen tillgĂ€nglig för fler. Förutom skolvisningar och förelĂ€sningar sĂ„ vĂ€cktes tidigt tanken om att göra nĂ„got mer tillsammans och idĂ©er bollades fram och tillbaka mellan ÖsterĂ„kers kommun och Arkeologerna, berĂ€ttar Niclas Björck.

NĂ„got som Ă€ven Pontus Gustafsson, 3D- och visualiseringsutvecklare pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun, instĂ€mmer i.

– Kommunens dĂ„varande kultursekreterare Birgit Lindholm ville göra nĂ„got extra och vi kĂ€nde att bara sĂ€tta upp en vanlig informationstavla gjorde inte omrĂ„det rĂ€ttvisa. Jag var ute pĂ„ en guidad visning en dag av Gottsundaborgen och sĂ„g bara jĂ€ttemycket sten, jag förstĂ„r att arkeologer kan se det pĂ„ ett annat sĂ€tt, men för mig var det en stenhög. DĂ„ föddes idĂ©n om att vi skulle göra en digital rekonstruktion.

En hel digital vĂ€rld har byggts upp i samarbete med Arkeologerna. Bild: ÖsterĂ„kers kommun

Genom 3D-visualisering skapades en modell av hur boplatsen sÄg ut som man genom mobilen eller datorn kan besöka var man Àn befinner sig och kliva in i. DÀr du kan uppleva sÀljÀgarnas sedan lÀnge försvunna vÀrld, gÄ in i och titta nÀrmare pÄ hyddor och vÀnda pÄ föremÄl. Arkeologerna stod för informationsunderlag och 3D-skannade ett 20-tal olika föremÄl och figuriner. Det gör att den som vill Àven kan skriva ut en kopia av föremÄlen i en 3D-printer. Pontus Gustafsson skapade den digitala vÀrlden och flera anstÀllda inom kommunen kom pÄ kreativa lösningar nÀr det gÀllde den fysiska utstÀllningen.

Pontus Gustafsson pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun brinner för att göra forntiden mer digital. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

Pontus Gustafsson pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun brinner för att göra forntiden mer digital. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

– Det var mĂ„nga i kommunen som var engagerade och tyckte det var jĂ€tteroligt. Tanken med den digitala biten var att det skulle bli interaktivt och inte bara vara en vanlig webbsida. Den digitala vĂ€rlden tog inte jĂ€ttelĂ„ng tid att skapa men det var viktigt att se till att all information som till exempel utseende pĂ„ hyddor och föremĂ„l blev korrekta, sĂ€ger Pontus Gustafsson:

– Det hĂ€r Ă€r bara ett första steg. Det nya konceptet heter Visualiserad forntid och tanken Ă€r att vi ska fortsĂ€tta jobba med det pĂ„ samma sĂ€tt pĂ„ andra platser med samma typ av upplĂ€gg. Kanske kan vi till exempel göra nĂ„got liknande i Biskopstuna i Åkersberga, med den gamla Ă€rkebiskopsborgen.

PĂ„ platsen dĂ€r figurinerna hittades har det blivit en utomhusutstĂ€llning. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

PĂ„ platsen dĂ€r figurinerna hittades har det byggts en utomhusutstĂ€llning. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

Det finns Àven en fysisk utstÀllning pÄ platsen med en utsiktsplats som har byggts pÄ den forna stranden varifrÄn man bland annat kan se en bevarad eldstad och hÀllar som anvÀnts nÀr stenÄldersmÀnniskorna slipade och malde, allt markerat i terrÀngen. Och en dag nÀr dimman sakta svÀvar över markerna Àr det lÀtt att förestÀlla sig att den forntida vÀrlden finns alldeles, alldeles nÀra.

– Vi hĂ„ller pĂ„ med arkeologi för att kunna skriva vĂ„r gemensamma historia och nĂ„ ut till de som man faktiskt gör det hĂ€r arbetet för. Tar man exemplet med utomhusutstĂ€llningen sĂ„ blir det ett sĂ€tt för nĂ€rboende och skolor att ta del av sin historia och de levande berĂ€ttelserna utanför knuten. Skolelever i trean har börjat gĂ„ hit nĂ€r de lĂ€ser om stenĂ„ldern för det Ă€r i backen nĂ€ra skolan som deras historia finns, sĂ€ger Niclas Björck och tillĂ€gger:

– Jag kĂ€nner inte till nĂ„gon annan kommun dĂ€r man gjort nĂ„got liknande. Genom 3D-visualisering kan man gĂ„ in i den forntida vĂ€rlden och uppleva hur det sĂ„g ut med havet och hyddorna. Det blir en helt ny dimension i förmedlingen. Det Ă€r en modell som skulle kunna anvĂ€ndas pĂ„ fler platser, det Ă€r bara fantasin som sĂ€tter grĂ€nsen.

Besök den virtuella vĂ€rlden pĂ„ ÖsterĂ„kers kommuns hemsida

8 400 Är gammal hund hittad i Sölvesborg

22 September 2020 at 10:29

Under de pÄgÄende arkeologiska utgrÀvningarna i Ljungaviken i Sölvesborg har arkeologer pÄtrÀffat en 8 400 Är gammal hund, begravd med vad som tros vara gravgÄvor. Detta mitt i det omrÄde dÀr 51 stora huskonstruktioner frÄn samma tid just har hittats.

En 8400 Ă„r gammal hund. Foto: Carl Persson, Blekinge museum

”Detta Ă€r ett av de Ă€ldsta gravfynden av hund i landet” sĂ€ger osteologen Ola Magnell pĂ„ Arkeologerna. ”Hunden Ă€r vĂ€lbevarad och det faktum den ligger begravd mitt i stenĂ„ldersbebyggelsen Ă€r unikt”.

För 8 400 Är sedan översvÀmmande det stigande havet en stor boplats frÄn jÀgarstenÄldern i Ljungaviken. Gyttjan som avsattes av havet har sedan dess skyddat markytan. Vid den pÄ-gÄende arkeologiska undersökningen har mÀktiga lager av sand och gyttja schaktats bort. En markyta frÄn stenÄldern kan dÀrför nu ses för första gÄngen pÄ Ätta Ärtusenden. PÄ frilagda marken ligger stora mÀngder flinta, eldstÀder och resterna av stora huskonstruktioner.

”Vi hoppas kunna lyfta upp hela hunden i preparat, alltsĂ„ med jord och allt, och fortsĂ€tta undersökningarna pĂ„ Blekinge museums föremĂ„lsmagasin.” sĂ€ger projektledaren Carl Persson pĂ„ Blekinge museum.

”Ett fynd som detta gör att man kĂ€nner sig Ă€nnu nĂ€rmare mĂ€nniskorna som bodde hĂ€r” fortsĂ€tter han. ”En begravd hund visar pĂ„ nĂ„got sĂ€tt hur lika varandra vi Ă€r över Ă„rtusendena – samma kĂ€nslor av förlust och saknad.”

Bakgrund
PÄ uppdrag av Sölvesborgs kommun utför Blekinge museum, tillsammans med Sydsvensk Arkeologi och Arkeologerna just nu en av de största arkeologiska utgrÀvningarna i Blekinge nÄgonsin. Projektet skulle redan varit avslutat, men har pÄ grund av de unika fynden beviljats extra medel av Sölvesborgs kommun och av RiksantikvarieÀmbetet. Utan detta hade hunden och andra fynd nya aldrig nÄtt dagens ljus. Ett bostadsomrÄde kommer att byggas pÄ platsen, efter avslutade undersökningar.

En film om de spektakulÀra grÀvningarna hittar du pÄ Youtube

Kontakt:
Projektledare Carl Persson, Blekinge museum, tel 0709-46 58 06
Osteolog Ola Magnell Arkeologerna i Lund, tel 010-480 82 44

Fler bilder: finns via marcus.sandekjer@blekingemuseum.se

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

Ny studie avslöjar: DÄ föddes Motala ström

7 September 2020 at 03:20

Forntidens mÀnniskor blev vittne till de enorma naturkrafterna nÀr vattnet i VÀttern, eller FornvÀttern, steg och Motala ström bildades för cirka 9 200 Är sedan. Det visar en studie av sediment och kulturlager som gjorts under de arkeologiska utgrÀvningarna vid Kanaljorden och StrandvÀgen och vars resultat nu presenteras i ny vetenskaplig forskning.

Utsikt över Motala ström och de platser som omfattades av de arkeologiska utgrÀvningarna. Foto: Trafikverket

– Det Ă€r ovanligt för det Ă€r inte mĂ„nga vattendrag som bildats sĂ„ lĂ„ngt efter istiden, men analyserna visar att Motala ström bildades 7 200 f Kr, sĂ€ger Jonas Bergman, kvartĂ€rgeolog pĂ„ Arkeologerna vid Statens historiska museer.

De nya rönen publiceras i den internationella vetenskapliga tidskriften Quaternary. Det Ă€r i samband med de omfattande utgrĂ€vningarna av de stora stenĂ„ldersboplatserna vid Motala ström som de kvartĂ€rgeologiska undersökningarna gjordes. Forskarna har bland annat studerat makrofossil- och pollenprover och gjort diatomĂ©analyser (analyser av en specifik sorts alger) pĂ„ sediment tagna frĂ„n Motala ström, och nĂ€rliggande sjön Boren. Studien visar hur det som kallades FornvĂ€ttern, ungefĂ€r som nutida VĂ€ttern men med ett annat utlopp, troligen snördes av frĂ„n Yoldiahavet genom landhöjningen, ungefĂ€r för 11 000 Ă„r sedan. VattenstĂ„ndet i Motala steg sedan successivt, genom att VĂ€tternsĂ€nkan ”tippade” mot söder, tills det nĂ„dde tröskeln i Motala. Och bokstavligen var droppen som fick bĂ€garen att rinna över.

– Vi kan hitta ledtrĂ„dar till det komplicerade förloppet i lagren och sedimentstratigrafin. Det gĂ„r rĂ€tt lĂ„ngsamt nĂ€r vattenstĂ„ndet höjs, men sedan nĂ€r tröskeln Ă€r nĂ„dd och det börjar rinna över, sveper vattnet genom dalgĂ„ngen och eroderar en strömfĂ„ra ned till sjön Boren. Vattnet i VĂ€ttern faller en och en halv meter och det gĂ„r fort, kanske pĂ„ nĂ„gra dagar, sĂ€ger Jonas Bergman.

Vattnet letar sig ner i dalgÄngen och bildar det som kommer att bli Motala ström. Redan dÄ finns det mÀnniskor i omrÄdet, nÄgot som de Àldsta fynden vid utgrÀvningarna visat. Ett stenÄlderssamhÀlle med jÀgare och fiskare som förmodligen blir vittne till nÀr vattenmassorna kommer. Ytterligare nÄgra Ärtusenden senare Àr det dags igen för nya förÀndringar. Genom att studera de smÄ proverna i mikroskopet har forskarna ett öga in i det förflutna.

– Runt 5 800 f Kr blir det ytterligare erosion och vattnet skĂ€r sig lĂ€ngre ned i jorden och dĂ„ sjunker VĂ€ttern igen. DĂ„ expanderar de stora boplatserna ytterligare. MĂ€nniskorna var dĂ€r vid den tidpunkten och sĂ„g det hĂ€nda, sĂ€ger Jonas Bergman och tillĂ€gger:

– Den hĂ€r nya kunskapen hade vi inte haft utan de arkeologiska undersökningarna. Det vi ser hĂ€r Ă€r landskapets förĂ€ndring och historik och det Ă€r spĂ€nnande.

Kontaktpersoner

KvartÀrgeolog Jonas Bergman 010-480 81 24
Presskontakt: Ninna Bengtsson 010-480 80 76

Pressbilder finns pÄ Flickr:
http://bit.ly/motalastrom

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

LĂ€s hela artikeln i Quarternary

KvartÀrgeolog Jonas Bergman tar upp en borrkÀrna. Foto: Arkeologerna CC-BY

Ljuster och benspetsar frÄn boplatsen StrandvÀgen vid Motala ström, ca 5500 f Kr. Foto: Peter Zetterlund, Arkeologerna CC-BY.

❌