Nyheter i Nybble

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

Ny studie avslöjar: DÄ föddes Motala ström

7 September 2020 at 03:20

Forntidens mÀnniskor blev vittne till de enorma naturkrafterna nÀr vattnet i VÀttern, eller FornvÀttern, steg och Motala ström bildades för cirka 9 200 Är sedan. Det visar en studie av sediment och kulturlager som gjorts under de arkeologiska utgrÀvningarna vid Kanaljorden och StrandvÀgen och vars resultat nu presenteras i ny vetenskaplig forskning.

Utsikt över Motala ström och de platser som omfattades av de arkeologiska utgrÀvningarna. Foto: Trafikverket

– Det Ă€r ovanligt för det Ă€r inte mĂ„nga vattendrag som bildats sĂ„ lĂ„ngt efter istiden, men analyserna visar att Motala ström bildades 7 200 f Kr, sĂ€ger Jonas Bergman, kvartĂ€rgeolog pĂ„ Arkeologerna vid Statens historiska museer.

De nya rönen publiceras i den internationella vetenskapliga tidskriften Quaternary. Det Ă€r i samband med de omfattande utgrĂ€vningarna av de stora stenĂ„ldersboplatserna vid Motala ström som de kvartĂ€rgeologiska undersökningarna gjordes. Forskarna har bland annat studerat makrofossil- och pollenprover och gjort diatomĂ©analyser (analyser av en specifik sorts alger) pĂ„ sediment tagna frĂ„n Motala ström, och nĂ€rliggande sjön Boren. Studien visar hur det som kallades FornvĂ€ttern, ungefĂ€r som nutida VĂ€ttern men med ett annat utlopp, troligen snördes av frĂ„n Yoldiahavet genom landhöjningen, ungefĂ€r för 11 000 Ă„r sedan. VattenstĂ„ndet i Motala steg sedan successivt, genom att VĂ€tternsĂ€nkan ”tippade” mot söder, tills det nĂ„dde tröskeln i Motala. Och bokstavligen var droppen som fick bĂ€garen att rinna över.

– Vi kan hitta ledtrĂ„dar till det komplicerade förloppet i lagren och sedimentstratigrafin. Det gĂ„r rĂ€tt lĂ„ngsamt nĂ€r vattenstĂ„ndet höjs, men sedan nĂ€r tröskeln Ă€r nĂ„dd och det börjar rinna över, sveper vattnet genom dalgĂ„ngen och eroderar en strömfĂ„ra ned till sjön Boren. Vattnet i VĂ€ttern faller en och en halv meter och det gĂ„r fort, kanske pĂ„ nĂ„gra dagar, sĂ€ger Jonas Bergman.

Vattnet letar sig ner i dalgÄngen och bildar det som kommer att bli Motala ström. Redan dÄ finns det mÀnniskor i omrÄdet, nÄgot som de Àldsta fynden vid utgrÀvningarna visat. Ett stenÄlderssamhÀlle med jÀgare och fiskare som förmodligen blir vittne till nÀr vattenmassorna kommer. Ytterligare nÄgra Ärtusenden senare Àr det dags igen för nya förÀndringar. Genom att studera de smÄ proverna i mikroskopet har forskarna ett öga in i det förflutna.

– Runt 5 800 f Kr blir det ytterligare erosion och vattnet skĂ€r sig lĂ€ngre ned i jorden och dĂ„ sjunker VĂ€ttern igen. DĂ„ expanderar de stora boplatserna ytterligare. MĂ€nniskorna var dĂ€r vid den tidpunkten och sĂ„g det hĂ€nda, sĂ€ger Jonas Bergman och tillĂ€gger:

– Den hĂ€r nya kunskapen hade vi inte haft utan de arkeologiska undersökningarna. Det vi ser hĂ€r Ă€r landskapets förĂ€ndring och historik och det Ă€r spĂ€nnande.

Kontaktpersoner

KvartÀrgeolog Jonas Bergman 010-480 81 24
Presskontakt: Ninna Bengtsson 010-480 80 76

Pressbilder finns pÄ Flickr:
http://bit.ly/motalastrom

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

LĂ€s hela artikeln i Quarternary

KvartÀrgeolog Jonas Bergman tar upp en borrkÀrna. Foto: Arkeologerna CC-BY

Ljuster och benspetsar frÄn boplatsen StrandvÀgen vid Motala ström, ca 5500 f Kr. Foto: Peter Zetterlund, Arkeologerna CC-BY.

❌