Nyheter i Nybble

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

Nu avslöjas kvarteret Rosendals historia

20 October 2020 at 07:38

Flera hundra Ă„r gamla trĂ€dgĂ„rdar, rester av byggnader och vardagsföremĂ„l som kritpipor och keramik – pĂ„ Södermalm i Stockholm grĂ€ver just nu Arkeologerna sig rakt ner igenom historien.
– Vi har ett titthĂ„l in till en 1600-talstrĂ€dgĂ„rd med ett fantastiskt vĂ€xtmaterial, sĂ€ger arkeologen Karin Lindeblad.

I Kvarteret Rosendal pÄ Södermalm i Stockholm har arkeologerna hittat spÄr av trÀdgÄrdsodlingar frÄn början av 1600-talet. Foto: Arkeologerna CC-BY

Det Àr ett omrÄde vid korsningen Timmermansgatan och Sankt Paulsgatan, ett stenkast frÄn Mariatorget, som Arkeologerna vid Statens historiska museer har undersökt under hösten. Södermalms stadsdelsförvaltning ska anlÀgga en ny park pÄ platsen och fynden som arkeologerna har gjort visar att det inte Àr bara i modern tid som stadsodling varit populÀrt. TrÀdgÄrdar, rester av byggnader, grÀnsmarkeringar och gÄngar men Àven unikt vÀxtmaterial liksom vardagsföremÄl, finns kvar under marken. Nu avslöjas kvarteret Rosendals historia.

– Den Ă€ldsta odlingen vi har fĂ„tt fram Ă€r frĂ„n 1630-talet. Det Ă€r en vĂ€lplanerad trĂ€dgĂ„rd med trĂ€dgĂ„rdsgĂ„ngar, odlingsbĂ€ddar, ett rejĂ€lt trĂ€plank som fungerade som tomtgrĂ€ns och intressanta vĂ€xter, sĂ€ger projektledaren Karin Lindeblad och tillĂ€gger:

– VĂ„r arkeobotaniker Jens Heimdahl har hittat rester av prydnadsvĂ€xter, matvĂ€xter och medicinalvĂ€xter i bĂ€ddarna. Det finns spĂ„r av trĂ€dgĂ„rdsnejlika, opiumvallmo, akleja och lungrot men Ă€ven persilja, kĂ„l, lök, portlak och flĂ€der.

Kvarteret Rosendal var frÄn början betydligt större och utgjorde en grönskande del av staden med stora trÀdgÄrdar och malmgÄrdar. PÄ 1670-talet var platsen indelad i tvÄ tomter; den ena var en frukttrÀdgÄrd som Àgdes av kyrkoherden i Tyska kyrkan, och den andra en malmgÄrd, dÀr Humbert Hansson frÄn Danzig hade sina byggnader och trÀdgÄrdsodlingar. MalmgÄrdarna tillhörde ofta rika borgare i Gamla stan, som uppförde herrgÄrdsliknande byggnader. Under 1700-talet slogs tomterna ihop och övertogs av ölbryggarfamiljen Sieverts och pÄ 1800-talet anlades garveri och smÄindustrier pÄ platsen.

– Vi hĂ„ller precis pĂ„ att undersöka familjen Sieverts 1700-talstrĂ€dgĂ„rd med gruslagda trĂ€dgĂ„rdsgĂ„ngar och odlingskvarter. Vi har Ă€ven hittat rester av ett par byggnader, kanske frĂ„n bryggeriverksamheten, men det kan komma Ă€ldre material, sĂ€ger Karin Lindeblad.

Fyndmaterialet Ă€r rikligt och bestĂ„r mestadels av sopor frĂ„n 1600–1700-tal. SĂ„dant som man slĂ€ngde ut pĂ„ komposten och sedan Ă„teranvĂ€nde i trĂ€dgĂ„rdarna. KeramikskĂ€rvor, bitar av kritpipor och planteringskĂ€rl, tegel, ostronskal och ben frĂ„n fisk och andra djur hör till de vanligare fynden. En fajansskĂ€rva med texten ”Stockholm” frĂ„n en trasig tallrik frĂ„n 1700-talet hör till de mer ovanliga. Det finns Ă€ven föremĂ„l frĂ„n 1500-talet.

– Det Ă€r en fantastiskt intressant utgrĂ€vning för det finns sĂ„ mycket historia kring Södermalm, inte minst trĂ€dgĂ„rdshistoria. Den hĂ€r undersökningen visar hur lĂ€nge man har hĂ„llit pĂ„ med stadsodling, sĂ€ger Karin Lindeblad.

För mer info om utgrÀvningen: https://arkeologerna.com/uppdrag/hemma-hos/

LÀs mer om upprustningen av parken pÄ Stockholms stads webbplats:  https://vaxer.stockholm/projekt/rosendals-park-rustas-upp/

 Kontaktpersoner

Arkeolog Karin Lindeblad 010-480 81 55
Arkeolog Ann-Mari HĂ„llans Stenholm 010-480 80 78

Presskontakt: Ninna Bengtsson 010-480 80 76

Foton: Översiktsbild och foton pĂ„ fynd, bland annat grön flaska frĂ„n 1700-talet, har troligen innehĂ„llit medicin. Foto: Arkeologerna eller Arkeologerna, SHM

Fler pressbilder: https://flic.kr/s/aHsmRCxhA7

Ladda ner pressmeddelandet (PDF)

En liten flaska av grönt glas som troligen innehÄllit medicin dateras till 1700-talet. Foto: Arkeologerna CC-BY

❌