Nyheter i Nybble

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

Arkeologidagen den 29 augusti

23 August 2021 at 07:48

Besök en arkeologisk utgrĂ€vning, kolla in vad som hittas vid den medeltida borgruinen i Biskopstuna i ÖsterĂ„ker och hör mer om 9000 Ă„r gamla fynd och DNA i Linköping. Under Arkeologidagen anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, hĂ€r följer ett axplock.

Glada amatörarkeologer i Biskopstuna i Åkersberga norr om Stockholm. Bilden Ă€r frĂ„n fjolĂ„rets utgrĂ€vning. Foto: Lena Beronius Jörpeland, Arkeologerna (CC-BY)

Uppland

Arkeologidagen vid Biskopstuna

Biskopstuna Ă€r en medeltida borgruin i ÖsterskĂ€r, uppfördes av Ă€rkebiskopen i Uppsala. Möt arkeologerna Ann-Mari HĂ„llans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland som berĂ€ttar om Ă„rets grĂ€vning som fokuseras pĂ„ sjĂ€lva den vallgravsomgĂ€rdade borgen. Resultaten frĂ„n tidigare Ă„rs undersökningar visar att det finns en borggĂ„rd med anslutande bebyggelse och aktiviteter pĂ„ andra sidan vallgraven. Vilken ny kunskap om livet vid Ă€rkebiskopens borg har vi fĂ„tt under senaste Ă„rens grĂ€vningar och vilka fynd har man hittat i Ă„r?

Plats: BorgvĂ€gen 32, ÖsterskĂ€r. 

Tider visningar: kl. 12.00 Visning av borgruinen (30 minuter) Låra Heimisdóttir, kommunantikvarie, berÀttar.
kl.12.30 Visning arkeologisk forskningsundersökning (45 minuter)  Arkeologerna berÀttar.
kl. 13.00 Visning av borgruinen (30 minuter) Låra Heimisdóttir, kommunantikvarie, berÀttar.
kl. 13.30 Visning arkeologisk forskningsundersökning (45 minuter) Arkeologerna berÀttar.

EntrĂ©: 10 kronor. Boka biljett via Visit Roslagen eller pĂ„ ÖsterĂ„kers bibliotek. BegrĂ€nsat antal platser!

Mer information hittar du pĂ„ ÖsterĂ„kers kommuns hemsida
Mer information om tidigare Ärs utgrÀvningar i Forskningsundersökning vid en Àrkebiskopsborg

Arrangörer: ÖsterĂ„kers kommun i samverkan med Arkeologerna och ÖsterĂ„kers hembygds- och forminnesförening.

Bilden visar en mÄlning "En söndag i Frisens park" av Frans Wilhelm Laurin, 1868. FrÄn Stockholms stadsmuseum

Vid mitten av 1800-talet blev Frisens park ett populĂ€rt utflyktsmĂ„l. MĂ„lningen ”En söndag i Frisens park” Ă€r mĂ„lad av Frans Wilhelm Laurin 1868 och finns pĂ„ Stockholms stadsmuseum.

En söndag i Frisens park – TrĂ€dgĂ„rdsarkeologisk visning pĂ„ Kungliga DjurgĂ„rden

VÀlkommen till en trÀdgÄrdarkeologisk visning!

Under vÄren 2021 genomfördes en trÀdgÄrdsarkeologisk utredning i 1770-tals parken Frisens park under ledning av Arkeologerna vid Statens historiska museer pÄ uppdrag av Kungliga DjurgÄrdens förvaltning. Under visningen gör vi ett djupdyk i parkens sedan lÀnge igenlagda damm, promenerar pÄ ursprungliga gÄngvÀgar och kommer de arkeologiska fynden nÀra medan vi berÀttar om parkens spÀnnande historia.

Den trĂ€dgĂ„rdsarkeologiska utredningen Ă€r ett led i kunskapsuppbyggnaden inför en framtida restaurering som förvaltningen utför i samarbete med NIVÅ Landskapsarkitektur.

Tid: kl. 13:00-14:00
Plats: Frisens park, BergsjölundsvÀgen 3 Parking (parkeringsplatsen), Stockholm

Mer information om utgrÀvningen hittar du pÄ Frisens park pÄ DjurgÄrden 
Kontaktperson: Gunnar Björkman, parkchef, 070-324 83 67, gunnar.bjorkman@royalcourt.se
Arrangörer: Kungliga DjurgÄrdens förvaltning i samarbete med Arkeologerna

Ett vackert paradisspÀnne frÄn Norrtil. Foto: Acta konserveringscentrum AB.

GrÀv som en arkeolog och hör mer om Höjdarna i Norrtil

VÀlkommen till Sigtuna museum och lÀr dig mer om arkeologi, bÄde i praktiken och som kunskapskÀlla! Testa att grÀva som en arkeolog tillsammans med en pedagog. Vad hittar arkeologer i jorden och hur kan det tolkas?

Sensationella arkeologiska fynd har gett oss fakta om höjdarna i Norrtil. Alldeles utanför Sigtuna stad gjordes utgrÀvningar 2018 av Arkeologerna, som har gett ny kunskap om omlandet under jÀrnÄlder och medeltid. Hör museets arkeolog Anders berÀtta om storgÄrden i Norrtil och nÄgra andra kÀnda storgÄrdar i Sigtunas nÀrhet. Se Àven miniutstÀllning om Höjdarna i Norrtil i museets entré.

Plats: Sigtuna museum
Tid: kl 11:00-16:00

http://www.sigtunamuseumandaart.se
Om den arkeologiska utgrÀvningen kan du lÀsa i Höjdarna i Norrtil i Sigtuna

Arrangörer: Sigtuna Museum & Art

Östergötland

Arkeologi i Östergötland – tre miniförelĂ€sningar och en kort promenad

Årets nummer av Arkeologi i Östergötland innehĂ„ller mĂ„nga spĂ€nnande artiklar. Kom och trĂ€ffa nĂ„gra av författarna i Folkparksteatern i Gamla Linköping. DĂ€r berĂ€ttar de bland annat om 9000 Ă„r gamla fynd, en flyttande hĂ€llristning och DNA som avslöjar en familj för tusen Ă„r sedan i SkĂ€nninge.

Plats: Folkparksteatern, Gamla Linköping
Tid: kl. 14:00-15:30

Mer information hittar du pĂ„ Östergötlands museum
eller i nytt nummer: Arkeologi i Östergötland 2021

Arrangörer: Östergötlands museum, Arkeologerna SHM, Stiftelsen KulturmiljövĂ„rd och Gamla Linköping

En stad reser sig ur förfallet – vandring i 1700-talets Linköping

En stad reser sig ur förfallet – om byggboomen i 1700-talets Linköping.

PÄ 1790-talet fick den unge handelsbokhÄllaren Frisk en idé. Han lyckades köpa tillbaka tvÄ tomter pÄ Hunnebergsgatan, som hans familj tidigare Àgt. 1795 lÀt han uppföra de Ànnu bevarade husen pÄ Hunnebergsgatan 30, idag mera kÀnd som Onkel AdamsgÄrden. Bostadshuset var modernt för sin tid, med en lÀgenhet om tre rum och kök i varje vÄningsplan. Var Johan Peter Frisk unik för sin tid, eller var det tvÀrtom ett tecken i tiden?

1700-talet Àr en spÀnnande period i Linköpings och Sveriges historia, en period av lÄngsam ÄterhÀmtning efter krig, pest och hungersnöd i början av seklet, och före de stora omvandlingarna genom industrialiseringen frÄn 1800-talets mitt. Under 1700-talet vÀxte befolkningen i landet och alltfler flyttade till stÀderna. En ny typ av trÀhus började byggas i Linköping, med plats för flera familjer. Nu byggdes den trÀstad som till stora delar revs under efterkrigstidens rekordÄr. Eller i bÀsta fall flyttades till Gamla Linköping.

Med start i gÄrdarna vid Hunnebergsgatan 5-9 vandrar vi pÄ spaning efter bevarade och flyttade hus, i spÄren av Linköpings första byggboom.

Plats: Hunnebergsgatan 5
Tider: kl 13.00 Vandring Hunnebergsgatan, start Hunnebergsgatan 5.
kl. 15.00 Vandring Ågatan och StĂ„ngebro, start Hunnebergsgatan 5.

BegrĂ€nsat antal deltagare – obligatorisk föranmĂ€lan till goran.tagesson@hist.uu.se

LÀs mer om tidigare projektet Hus och mÀnniskor

Kontaktperson: Göran Tagesson, 010-480 81 68
Arrangörer: Forskningsprojektet HASP – Hus och Social praktik, Uppsala universitet.

Puffbild, foto: Markus Andersson

Försvunnen bildsten hittad efter 300 Är

16 December 2020 at 13:02

En unik bildsten frÄn 900-talet som varit försvunnen i 300 Är har hittats under en grÀvning inför en avloppsledning utanför Ystad. Stenen ingÄr i det sÄ kallade Hunnestadsmonumentet som ursprungligen bestod av flera bild- och runstenar.
– Den lĂ„g med bildsidan upp nĂ€r vi hittade den, sĂ€ger Axel Krogh Hansen, pĂ„ Arkeologerna vid Statens historiska museer.

Bildsten nummer 6 som varit försvunnen sedan 1700-talet. Foto: Annika Knarrström, Arkeologerna CC-BY

Hunnestadsstenarna anses vara ett av landets mĂ€rkligaste monument frĂ„n vikingatiden. De Ă„tta stenarna – varav tre bildstenar, tvĂ„ runstenar och tre oristade stenar – tros ha rests av tvĂ„ bröder och stod vid Hunnestad by utanför Ystad.

Men pÄ 1700-talet försvann flera av stenarna spÄrlöst, bland annat den nu Äterfunna stenen som ovÀntat hittades av Arkeologerna pÄ onsdagsmorgonen.

–  Det kĂ€nns helt otroligt för det var en helt vanlig schaktningsövervakning. Vi hittade en del porslinsskĂ€rvor och tegel i de understa lagren frĂ„n 1700-talet, jag skojade lite med de övriga att ”nu fĂ„r vi vara lite försiktiga sĂ„ vi inte fĂ„r upp run- eller bildstenar” och sĂ„ plötsligt ser vi att vi har en ristad sten framför oss, sĂ€ger Axel Krogh Hansen.

Fyndet gjordes vid en plats dÀr det tidigare gÄtt en bro över bÀcken som gÄr genom Hunnestad.

– Stenen har anvĂ€nts nĂ€r man byggde en bro hĂ€r i början pĂ„ 1700-talet och har troligen utgjort en del av fundamentet, dĂ€r den anvĂ€nts som stöttesten, sĂ€ger Krogh Hansen.

NÄgra av de försvunna stenarna frÄn Hunnestadsmonumentet har senare Äterfunnits pÄ Marsvinsholms slott 1814 och tre finns idag utstÀllda pÄ Kulturen i Lund. Den nu pÄtrÀffade stenen Àr ungefÀr en meter hög och har en inristad bild av en vargliknande varelse, kanske Àr det Fenrisulven, pÄ ena sidan.

Att den försvunna stenen hittats vÀckte stor uppmÀrksamhet lokalt och under dagen strömmade boende i omrÄdet till platsen, en del skÄlade till och med i champagne, berÀttar Axel Krogh Hansen.

–  Just nu Ă€r jag vĂ€ldigt trött men otroligt glad över att vi har gjort den hĂ€r fantastiska upptĂ€ckten.

Enligt Magnus KÀllström, runolog pÄ RiksantikvarieÀmbetet, kommer fyndet kunna ge ny kunskap inom flera olika omrÄden som arkeologi och konst- och religionshistoria.

– Ett fantastiskt roligt fynd, som man inte trodde skulle intrĂ€ffa. Den hĂ€r stenen har varit borta sĂ„ pass lĂ€nge att vi trodde den var förstörd, sĂ€ger Magnus KĂ€llström till SVT Nyheter.

Den unika bildstenen har varit försvunnen sedan 1700-talet. Foto: Annika Knarrström, Arkeologerna CC-BY

Arkeolog Axel Krogh Hansen vid bildstenen som hittades under schaktningen inför en avloppsledning. Foto: Annika Knarrstreöm, Arkeologerna CC-BY

StenĂ„ldern fĂ„r nytt liv i ÖsterĂ„ker

7 December 2020 at 05:44

 Flera mycket ovanliga avbildningar av mĂ€nniskor i form av figuriner hittades under utgrĂ€vningen av en 4500 Ă„r gammal stenĂ„ldersboplats vid TrĂ„sĂ€ttra i Åkersberga. Nu har ÖsterĂ„kers kommun tillsammans med Arkeologerna gjort sĂ€ljĂ€garnas vĂ€rld levande igen.

Ett stort antal helt unika lerfiguriner hittades under utgrÀvningen i TrÄsÀttra. De Àr minst 4 500 Är gamla och kan vara de Àldsta avbildningarna av mÀnniskor i Sverige. Foto: Arkeologerna CC-BY

Ett stort antal helt unika lerfiguriner hittades under utgrÀvningen i TrÄsÀttra. De Àr minst 4 500 Är gamla och kan vara de Àldsta avbildningarna av mÀnniskor i Sverige. Foto: Arkeologerna CC-BY

– Det Ă€r ett helt unikt projekt dĂ€r forntiden visualiseras digitalt och Ă€r tillgĂ€nglig bĂ„de pĂ„ platsen och virtuellt, sĂ€ger arkeologen Niclas Björck.

Vi stĂ„r mitt ute i en liten skogsbacke omgiven av höga trĂ€d, ett stenkast frĂ„n ett villaomrĂ„de med lekande barn. Luften Ă€r hög och klar och novemberkylan har smugit sig pĂ„ men nĂ„gra av trĂ€dens löv skiftar fortfarande i gult. En lĂ€tt dimma vilar över omrĂ„det. För 4500 Ă„r sedan sĂ„g platsen helt annorlunda ut, dĂ„ var det en ö i den dĂ„varande skĂ€rgĂ„rden och mĂ€nniskor levde som jĂ€gare och samlare vid en forntida sandstrand. Men de lĂ€mnade spĂ„r efter sig och 2016 sĂ„g den gamla boplatsen med rester av hyddor och hĂ€rdar dagens ljus – liksom hundratals fynd av redskap, keramikkĂ€rl i miniatyr och lerfiguriner. Under den arkeologiska utgrĂ€vningen hittades över 300 fragment av lerfiguriner, varav flera intakta. Det Ă€r frĂ€mst avbildningar av mĂ€nniskor men Ă€ven djur.

NĂ€r arbetet ute i fĂ€lt avslutades var intresset frĂ„n kommunen stort om hur man skulle kunna fortsĂ€tta och göra den arkeologiska kunskapen tillgĂ€nglig för fler. Förutom skolvisningar och förelĂ€sningar sĂ„ vĂ€cktes tidigt tanken om att göra nĂ„got mer tillsammans och idĂ©er bollades fram och tillbaka mellan ÖsterĂ„kers kommun och Arkeologerna, berĂ€ttar Niclas Björck.

NĂ„got som Ă€ven Pontus Gustafsson, 3D- och visualiseringsutvecklare pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun, instĂ€mmer i.

– Kommunens dĂ„varande kultursekreterare Birgit Lindholm ville göra nĂ„got extra och vi kĂ€nde att bara sĂ€tta upp en vanlig informationstavla gjorde inte omrĂ„det rĂ€ttvisa. Jag var ute pĂ„ en guidad visning en dag av Gottsundaborgen och sĂ„g bara jĂ€ttemycket sten, jag förstĂ„r att arkeologer kan se det pĂ„ ett annat sĂ€tt, men för mig var det en stenhög. DĂ„ föddes idĂ©n om att vi skulle göra en digital rekonstruktion.

En hel digital vĂ€rld har byggts upp i samarbete med Arkeologerna. Bild: ÖsterĂ„kers kommun

Genom 3D-visualisering skapades en modell av hur boplatsen sÄg ut som man genom mobilen eller datorn kan besöka var man Àn befinner sig och kliva in i. DÀr du kan uppleva sÀljÀgarnas sedan lÀnge försvunna vÀrld, gÄ in i och titta nÀrmare pÄ hyddor och vÀnda pÄ föremÄl. Arkeologerna stod för informationsunderlag och 3D-skannade ett 20-tal olika föremÄl och figuriner. Det gör att den som vill Àven kan skriva ut en kopia av föremÄlen i en 3D-printer. Pontus Gustafsson skapade den digitala vÀrlden och flera anstÀllda inom kommunen kom pÄ kreativa lösningar nÀr det gÀllde den fysiska utstÀllningen.

Pontus Gustafsson pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun brinner för att göra forntiden mer digital. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

Pontus Gustafsson pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun brinner för att göra forntiden mer digital. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

– Det var mĂ„nga i kommunen som var engagerade och tyckte det var jĂ€tteroligt. Tanken med den digitala biten var att det skulle bli interaktivt och inte bara vara en vanlig webbsida. Den digitala vĂ€rlden tog inte jĂ€ttelĂ„ng tid att skapa men det var viktigt att se till att all information som till exempel utseende pĂ„ hyddor och föremĂ„l blev korrekta, sĂ€ger Pontus Gustafsson:

– Det hĂ€r Ă€r bara ett första steg. Det nya konceptet heter Visualiserad forntid och tanken Ă€r att vi ska fortsĂ€tta jobba med det pĂ„ samma sĂ€tt pĂ„ andra platser med samma typ av upplĂ€gg. Kanske kan vi till exempel göra nĂ„got liknande i Biskopstuna i Åkersberga, med den gamla Ă€rkebiskopsborgen.

PĂ„ platsen dĂ€r figurinerna hittades har det blivit en utomhusutstĂ€llning. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

PĂ„ platsen dĂ€r figurinerna hittades har det byggts en utomhusutstĂ€llning. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

Det finns Àven en fysisk utstÀllning pÄ platsen med en utsiktsplats som har byggts pÄ den forna stranden varifrÄn man bland annat kan se en bevarad eldstad och hÀllar som anvÀnts nÀr stenÄldersmÀnniskorna slipade och malde, allt markerat i terrÀngen. Och en dag nÀr dimman sakta svÀvar över markerna Àr det lÀtt att förestÀlla sig att den forntida vÀrlden finns alldeles, alldeles nÀra.

– Vi hĂ„ller pĂ„ med arkeologi för att kunna skriva vĂ„r gemensamma historia och nĂ„ ut till de som man faktiskt gör det hĂ€r arbetet för. Tar man exemplet med utomhusutstĂ€llningen sĂ„ blir det ett sĂ€tt för nĂ€rboende och skolor att ta del av sin historia och de levande berĂ€ttelserna utanför knuten. Skolelever i trean har börjat gĂ„ hit nĂ€r de lĂ€ser om stenĂ„ldern för det Ă€r i backen nĂ€ra skolan som deras historia finns, sĂ€ger Niclas Björck och tillĂ€gger:

– Jag kĂ€nner inte till nĂ„gon annan kommun dĂ€r man gjort nĂ„got liknande. Genom 3D-visualisering kan man gĂ„ in i den forntida vĂ€rlden och uppleva hur det sĂ„g ut med havet och hyddorna. Det blir en helt ny dimension i förmedlingen. Det Ă€r en modell som skulle kunna anvĂ€ndas pĂ„ fler platser, det Ă€r bara fantasin som sĂ€tter grĂ€nsen.

Besök den virtuella vĂ€rlden pĂ„ ÖsterĂ„kers kommuns hemsida

Kolla in vÄrt digitala utbud!

16 November 2020 at 10:13

Ta del av Arkeologernas spÀnnande utgrÀvningar, hÀftiga fynd och intressanta arbete pÄ egen hand, oavsett var du befinner dig. Vi har flera olika plattformar med digitalt innehÄll. Det kan handla om filmer, poddar, 3D-modeller och mycket annat. Nedan följer ett urval av vÄrt digitala utbud.

Filmer

VÄra filmer finns bland annat pÄ Youtube, hÀr hittar du samtliga!

Nedan följer ett urval av filmer frÄn olika arkeologiska undersökningar.

BÄtgravarna vid Gamla Uppsala prÀstgÄrd

De unika fynden av tvÄ vikingatida bÄtgravar i Gamla Uppsala vÀckte sensation i juni 2019, dÄ de grÀvdes fram.  I bÄda gravarna hade mÀnniskor begravts och fÄtt med sig bÄde djur, vapen och personliga föremÄl. Se filmerna frÄn den arkeologiska undersökningen.

Filmerna om bÄtgravarna i Gamla Uppsala

Skeppen i Masthamnen i Göteborg

Flera hundra Ă„r gamla skepp hittades vid Packhusplatsen/Masthamnen i centrala Göteborg 2019. BĂ„tarna dateras till olika tidsperioder, de Ă€ldsta Ă€r frĂ„n 1600–1700-talet och lĂ€mnades pĂ„ hamnens botten. Det rĂ„dde liv och rörelse i staden med bĂ„tar som kom och gick under 1600-talet och spĂ„ren efter dĂ„tidens mĂ€nniskor finns kvar. Den Ă€ldsta hamnen har en lĂ„ng historia som strĂ€cker sig över 200 Ă„r. En arkeologisk undersökning av omrĂ„det vid Masthamnen och Kvarnberget pĂ„börjades vĂ„ren 2019 med anledning av att Trafikverket bygger VĂ€stlĂ€nken.

Filmerna om skeppsvraken i Masthamnen

Ett vikingatida gravfÀlt i BÄdstorp utanför Norrköping

Ett spĂ€nnande vikingatida gravfĂ€lt i utkanten av Norrköping undersöktes hösten 2019. UtgrĂ€vningen var den största i sitt slag i Östergötland med över 150 gravar. NĂ€r utgrĂ€vningen var klar skulle gravfĂ€ltet ge plats för ett stickspĂ„r till OstlĂ€nken.

Filmerna om ett vikingatida gravfÀlt i BÄdstorp

Enescopinge – den medeltida staden

Under  2017–2018 undersöktes ett omrĂ„de i Enköping, kvarteret Traktören, dĂ€r delar av den medeltida staden som legat dold under den nuvarande stadens gator grĂ€vdes fram. Projektet var ett samarbete mellan Arkeologerna och Upplandsmuseet, som gjorde filmerna.

Filmerna om medeltida Enescopinge

Pollenanalyser lÀngs med OstlÀnken

En vacker höstdag i september. Platsen, ett igenvuxet kÀrr i Tystberga i Södermanland. Paleoekologerna Àr ute för att hÀmta in borrkÀrnor frÄn vÄtmarken och bland annat studera vilka pollen som finns i proverna. Det Àr ett fönster till det förflutna. Genom att se hur antalet och sammansÀttningen av pollen frÄn olika vÀxter förÀndras med tiden gÄr det att se hur landskapet förÀndrades och hur klimat och mÀnniskan pÄverkat naturen och kulturlandskapet. Totalt ska över 200 platser lÀngs med höghastighetsnÀtet OstlÀnkens kommande strÀckning undersökas. Dels tar forskarna pollenprover och dels undersöker de den sÄ kallade strandförskjutningen. Förhoppningen Àr att fÄ ökad kunskap om hur landskapet sÄg ut för tusentals och hundratals Är sedan.

Filmerna om paleoekologi lÀngs med OstlÀnken

Vikingaskatten i Viggbyholm

En silverskatt hittades 2020 i samband med en undersökning av en vikingatida gÄrd i Viggbyholm i TÀby i Stockholm.

Poddar

Hör mer om den fantastiska utgrÀvningen av en boplats frÄn mesolitikum vid Motala ström dÀr mÀnniskor levde för mellan 9 000 och 6 000 Är sedan. Eller lyssna pÄ nÀr osteologen Caroline Arcini berÀttar om de ben som hittades vid utgrÀvningen av ett vikingatida gravfÀlt i BÄdstorp utanför Norrköping.

BlÀddra i hela vÄrt utbud av poddar i Soundcloud 

Se det förflutna i 3D

Medeltida hus, stenÄldersgravar, spÀnnande fynd och hela kyrkor. Ny digital teknik och nya dokumentationsmetoder med bland annat fotoskanning gör forntiden levande igen. Se Furingstad kyrka hemifrÄn soffan eller titta nÀrmare pÄ ett runbleck som hittats i fÀlt.

Kolla in alla vÄra 3D-modeller i Sketchfab

Botanisera i vÄrt bildarkiv

En vÀldigt speciell dalahÀst, fyndet av en piskmask och en vikingatida silverskatt. I Flickr kan du blÀddra bland pressbilder och filmklipp frÄn olika utgrÀvningar.

BlÀddra bland utvalda foton och filmklipp 

Missa inte Arkeologidagen den 30 augusti!

17 August 2020 at 04:40

Besök en vikingatida boplats i TÀby, trÀffa borgnördar i Biskopstuna och hör om en mycket speciell kvinna som gravlades i BÄdstorp utanför Norrköping. Under Arkeologidagen anordnas en rad evenemang runt om i Sverige, hÀr följer ett axplock av dessa.  

En vikingatida gÄrd grÀvs ut i Viggbyholm i TÀby. PÄ Arkeologidagen kan du följa med pÄ en guidad visning. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Vi följer FolkhÀlsomyndighetens rekommendationer för att motverka smittspridningen av covid-19. VÄra publika aktiviteter till exempel visningar i fÀlt har dÀrmed ett begrÀnsat deltagarantal.

Uppland

Vikingatida boplats i Viggbyholm

Under sommar och höst 2020 undersöker arkeologer en vikingatida boplats i Viggbyholm, TÀby. Under arkeologidagen kommer besökare att erbjudas rundturer i fÀlt, kunna följa arkeologernas arbete och har möjligheter att stÀlla frÄgor. TvÄ guidade turer Àr inplanerade.

Tid: kl. 09.00–13.00
Plats: SkördevÀgen, TÀby

TerrÀngen Àr stenig och delvis ojÀmn. Platsen Àr dÀrmed inte lÀmplig för rullstolar och barnvagnar. Toalett finns intill utgrÀvningen.

Mer information hittar du pÄ Vikingatida Vikby
Arrangör: Arkeologerna

Glada amatörarkeologer i Biskopstuna i Åkersberga norr om Stockholm. Foto: Lena Beronius Jörpeland, Arkeologerna (CC-BY)

Arkeologidagen vid Biskopstuna

Biskopstuna Ă€r en medeltida borgruin i ÖsterskĂ€r, uppfördes av Ă€rkebiskopen i Uppsala. I sommar avslutas ett treĂ„rigt projekt i form av en arkeologisk forskningsundersökning och amatörarkeologiska kurser vid borgen. Syftet Ă€r att skapa mer kunskap om livet runt borgen. TrĂ€ffa experter frĂ„n Arkeologerna, deltagare frĂ„n den amatörarkeologiska kursen och andra borgnördar. Observera att du mĂ„ste förboka plats till alla program. BegrĂ€nsat antal platser.

Tid: kl. 12.00–15.00
Plats: BorgvĂ€gen 32, ÖsterskĂ€r

VĂ€gbeskrivning: Biskopstuna ligger i korsningen BorgvĂ€gen-AllĂ©vĂ€gen i ÖsterskĂ€r.

Mer information om du tar dig hit ÖsterĂ„kers kommuns hemsida
Mer om uppdraget hittar du pÄ Bli arkeolog för en dag eller bloggen
Arrangörer: ÖsterĂ„kers kommun i samarbete med Arkeologerna och ÖsterĂ„kers hembygds- och fornminnesförening

PÄ jakt efter Rosendals försvunna slottspark

Varmt vÀlkomna pÄ en trÀdgÄrdsarkeologisk vandring i Karl XIV Johans fotspÄr pÄ Kungliga DjurgÄrden. Under vandringen berÀttar vi om det omfattande detektivarbete som pÄgÄtt sedan 2018, som kommer ligga till grund för en framtida restaurering och upprustning av Rosendals slottspark. Under vÄren 2019 genomfördes en trÀdgÄrdsarkeologisk utgrÀvning i slottsparken under ledning av Arkeologerna. Vid utgrÀvningen framkom ny spÀnnande kunskap om Karl XIV Johans slottspark.

Mötesplats för vandringen Àr grusplanen framför Rosendals slott. Vandringen pÄgÄr i cirka 50 minuter vid tvÄ tillfÀllen, kl. 11:00 och kl. 13:00. Max 15 personer per tillfÀlle, ingen föranmÀlan krÀvs och vandringen Àr kostnadsfri.

Tid: kl. 11.00–14.00
Plats: Rosendals slott, RosendalsvÀgen 41, Stockholm

Mer information finns pÄ Kungliga slottens hemsida
Mer om uppdraget pÄ Anrika trÀdgÄrdens hemligheter avslöjas
Arrangör: Kungl. DjurgÄrdens förvaltning

De arkeologiska undersökningarna i Varberg har gett nya ledtrÄdar till stadens förflutna. Foto: Arkeologerna (CC-BY)

Halland

Visning i utstĂ€llningen ”SpĂ„ren under staden”

Ta del av den senaste kunskapen i projektet runt den gamla strandlinjen och hur mĂ€nniskor kan ha anvĂ€nt nĂ€rheten till havet och möjligheten till transporter av varor. Visning pĂ„ Hallands kulturhistoriska museum av utstĂ€llningen ”SpĂ„ren under staden” av de arkeologer som arbetat med utgrĂ€vningarna i samband med Varbergstunneln.

EntrĂ© till museet: Vuxen 100 kronor, student och pensionĂ€r 80 kronor, barn och unga 0–19 Ă„r fri entrĂ©.

Tid: kl. 14.00–16.00
Plats: Varbergs fÀstning 1, Varberg

Mer information finns pÄ Hallands museums hemsida
Mer om uppdraget i vÄr blogg  https://arkeologerna.com/bloggar/arkeologi-i-varberg/
Arrangör: Hallands kulturhistoriska museum

UtgrÀvningen i Ljungaviken. Foto: Henrik Pihl, Arkeologerna (CC-BY)

Blekinge

Ljungavikens arkeologi

Arkeologidagen i Sölvesborg 2020 lyfter fram sÀsongens resultat frÄn de makalösa grÀvningarna i Ljungaviken. Dagen arrangeras som ett öppet hus med aktiviteter i bÄde Sölvesborgs museum och Sölvesborgs konsthall. FrÄgor besvaras och fynd visas upp av projektdeltagare, och en nyproducerad film presenterar preliminÀra resultat och hur rapportarbetet ser ut.

Tid: kl. 11.00–17.00
Plats: Skeppsbrogatan 3, 294 31 Sölvesborg, Sölvesborg

Mer information hittar du pÄ Blekinge museums facebooksida
Mer om uppdraget StenÄldersmÀnniskorna i Ljungaviken

Arrangörer:
LÀnsstyrelsen i Blekinge, Blekinge museum, Sölvesborgs kommun, Sölvesborgs och Listers fornminnesförening, Sölvesborgs konstförening och Blekinge fornminnesförening

Vikingatida pÀrlor frÄn gravfÀltet i BÄdstorp, Norrköping. Foto: Rikard Hedvall, Arkeologerna (CC-BY)

Östergötland

Tre miniförelĂ€sningar – nytt nummer av Arkeologi i Östergötland

Tre av författarna i Ă„rets nummer av Arkeologi i Östergötland ger korta förelĂ€sningar pĂ„ Löfstad slott. De ges i GĂ€stabudssalen, som ligger i markplan i slottets vĂ€nstra flygel. Parkeringsplatser finns cirka 150 meter frĂ„n borggĂ„rden. Toaletter finns bakom den vita ekonomibyggnaden, mellan parkeringsplatsen och slottet. HĂ€r finns handikapptoalett och skötbord.

Ann-Charlotte Feldt: ”Dolt under Löfstads borggĂ„rd” om en nyupptĂ€ckt kĂ€llare pĂ„ slottet.
Katarina Sköld: ”VĂ€lbestĂ€lld och speciell” om en vikingatida kvinna pĂ„ gravfĂ€ltet i BĂ„dstorp.
Karolina Karlsson: ”NytĂ€nt intresse för kolmilor” om ny forskning pĂ„ lĂ€mningar i skogen.

Max antal besökare 40 personer. FöranmÀlan till monica.nyberg@arkeologerna.com, 010-480 81 63.

Tidskriften sÀljs ocksÄ efter förelÀsningarna och kan betalas kontant eller med Swish.

Tid: kl. 11.00–12.30
Plats: Löfstad slott

Kontaktperson Karin Lindeblad
Arrangörer: Arkeologerna, Statens historiska museer, Östergötlands museum, Stiftelsen KulturmiljövĂ„rd

VÄrt förhistoriska arv pÄ vÀg att raderas ut

30 July 2020 at 02:59

I 9000 Är lÄg boplatsen frÄn stenÄldern vÀl bevarad i Ageröds mosse i SkÄne. Nu Àr den nÀstan utplÄnad. Det visar en undersökning som publiceras i den prestigefyllda tidskriften PLOS ONE. Problemet Àr alarmerande och strÀcker sig lÄngt utanför skÄnska Ageröd: Inom 20 Är kommer mycket av vÄr Àldre kulturhistoria att vara borta pÄ grund av klimatförÀndringar och annan mÀnsklig pÄverkan. Men finns det nÄgon rÀddning?

Arkeolog och osteolog Adam Boethius i arbete vid Ageröds mosse

Arkeolog/osteolog Adam Boethius i arbete vid Ageröds mosse.

Första gĂ„ngen man gjorde utgrĂ€vningar kring Ageröd var pĂ„ 1940-talet. DĂ„ hittade Lundaarkeologer en stor boplats frĂ„n jĂ€garstenĂ„ldern, daterad till för cirka 8700–8200 Ă„r sedan. I den syrefattiga mossen fann man mĂ€ngder av vĂ€lbevarat organiskt material sĂ„som ben, horn och trĂ€redskap. Fynden blev viktiga för kunskapen om sydskandinavisk stenĂ„lder.

NÀr nya utgrÀvningar, med nya frÄgestÀllningar gjordes pÄ 70-talet noterade man att mossens lagertjocklek hade minskat. Efter avslutat arbete tÀcktes fyndplatsen Äterigen, allt i enlighet med sÄvÀl svensk som europeisk lagstiftning och praxis, som bygger pÄ att fornminnen kan bevaras i sin ursprungliga miljö, dvs under mark.

Men nu visar forskare frÄn Lunds och Stockholms universitet samt Statens historiska museer att sÄ inte lÀngre Àr fallet.

Senaste utgrÀvningen gav skrÀmmande resultat

Förra Äret gjorde de en ny begrÀnsad utgrÀvning vid Ageröd för att se hur försurning, utdikning och klimatförÀndringar pÄverkat de organiska fornlÀmningarna. Cirka 4000 fragment undersöktes för att forskarna skulle kunna faststÀlla i vilken grad och takt de vittrar bort.

– Det har varit skrĂ€mmande att konstatera att dessa lĂ€mningar som har legat sĂ€kert och skyddat i 9000 Ă„r, pĂ„ bara nĂ„gra decennier har gĂ„tt frĂ„n vĂ€lbevarade till det skick de idag befinner sig i, det vill sĂ€ga helt eller pĂ„ god vĂ€g att utraderas, sĂ€ger arkeologen Adam Boethius frĂ„n Lunds universitet.

Bild publicerad i PLOS ONE förestĂ€llande nĂ„gra av benen frĂ„n de olika grĂ€vningarna (a–d frĂ„n 2019, e–i frĂ„n 1940- och 1970-talsutgrĂ€vningarna).

Bild publicerad i PLOS ONE förestĂ€llande nĂ„gra av benen frĂ„n de olika grĂ€vningarna (a–d frĂ„n 2019, e–i frĂ„n 1940- och 1970-talsutgrĂ€vningarna).

Forskarna bakom studien Àr: Adam Boethius, Lunds universitet, Mathilda KjÀllquist och Ola Magnell, Arkeologerna, Statens historiska museer samt Jan Apel, Stockholms universitet.

❌