Nyheter i Nybble

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayMain stream

StenĂ„ldern fĂ„r nytt liv i ÖsterĂ„ker

7 December 2020 at 05:44

 Flera mycket ovanliga avbildningar av mĂ€nniskor i form av figuriner hittades under utgrĂ€vningen av en 4500 Ă„r gammal stenĂ„ldersboplats vid TrĂ„sĂ€ttra i Åkersberga. Nu har ÖsterĂ„kers kommun tillsammans med Arkeologerna gjort sĂ€ljĂ€garnas vĂ€rld levande igen.

Ett stort antal helt unika lerfiguriner hittades under utgrÀvningen i TrÄsÀttra. De Àr minst 4 500 Är gamla och kan vara de Àldsta avbildningarna av mÀnniskor i Sverige. Foto: Arkeologerna CC-BY

Ett stort antal helt unika lerfiguriner hittades under utgrÀvningen i TrÄsÀttra. De Àr minst 4 500 Är gamla och kan vara de Àldsta avbildningarna av mÀnniskor i Sverige. Foto: Arkeologerna CC-BY

– Det Ă€r ett helt unikt projekt dĂ€r forntiden visualiseras digitalt och Ă€r tillgĂ€nglig bĂ„de pĂ„ platsen och virtuellt, sĂ€ger arkeologen Niclas Björck.

Vi stĂ„r mitt ute i en liten skogsbacke omgiven av höga trĂ€d, ett stenkast frĂ„n ett villaomrĂ„de med lekande barn. Luften Ă€r hög och klar och novemberkylan har smugit sig pĂ„ men nĂ„gra av trĂ€dens löv skiftar fortfarande i gult. En lĂ€tt dimma vilar över omrĂ„det. För 4500 Ă„r sedan sĂ„g platsen helt annorlunda ut, dĂ„ var det en ö i den dĂ„varande skĂ€rgĂ„rden och mĂ€nniskor levde som jĂ€gare och samlare vid en forntida sandstrand. Men de lĂ€mnade spĂ„r efter sig och 2016 sĂ„g den gamla boplatsen med rester av hyddor och hĂ€rdar dagens ljus – liksom hundratals fynd av redskap, keramikkĂ€rl i miniatyr och lerfiguriner. Under den arkeologiska utgrĂ€vningen hittades över 300 fragment av lerfiguriner, varav flera intakta. Det Ă€r frĂ€mst avbildningar av mĂ€nniskor men Ă€ven djur.

NĂ€r arbetet ute i fĂ€lt avslutades var intresset frĂ„n kommunen stort om hur man skulle kunna fortsĂ€tta och göra den arkeologiska kunskapen tillgĂ€nglig för fler. Förutom skolvisningar och förelĂ€sningar sĂ„ vĂ€cktes tidigt tanken om att göra nĂ„got mer tillsammans och idĂ©er bollades fram och tillbaka mellan ÖsterĂ„kers kommun och Arkeologerna, berĂ€ttar Niclas Björck.

NĂ„got som Ă€ven Pontus Gustafsson, 3D- och visualiseringsutvecklare pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun, instĂ€mmer i.

– Kommunens dĂ„varande kultursekreterare Birgit Lindholm ville göra nĂ„got extra och vi kĂ€nde att bara sĂ€tta upp en vanlig informationstavla gjorde inte omrĂ„det rĂ€ttvisa. Jag var ute pĂ„ en guidad visning en dag av Gottsundaborgen och sĂ„g bara jĂ€ttemycket sten, jag förstĂ„r att arkeologer kan se det pĂ„ ett annat sĂ€tt, men för mig var det en stenhög. DĂ„ föddes idĂ©n om att vi skulle göra en digital rekonstruktion.

En hel digital vĂ€rld har byggts upp i samarbete med Arkeologerna. Bild: ÖsterĂ„kers kommun

Genom 3D-visualisering skapades en modell av hur boplatsen sÄg ut som man genom mobilen eller datorn kan besöka var man Àn befinner sig och kliva in i. DÀr du kan uppleva sÀljÀgarnas sedan lÀnge försvunna vÀrld, gÄ in i och titta nÀrmare pÄ hyddor och vÀnda pÄ föremÄl. Arkeologerna stod för informationsunderlag och 3D-skannade ett 20-tal olika föremÄl och figuriner. Det gör att den som vill Àven kan skriva ut en kopia av föremÄlen i en 3D-printer. Pontus Gustafsson skapade den digitala vÀrlden och flera anstÀllda inom kommunen kom pÄ kreativa lösningar nÀr det gÀllde den fysiska utstÀllningen.

Pontus Gustafsson pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun brinner för att göra forntiden mer digital. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

Pontus Gustafsson pĂ„ ÖsterĂ„kers kommun brinner för att göra forntiden mer digital. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

– Det var mĂ„nga i kommunen som var engagerade och tyckte det var jĂ€tteroligt. Tanken med den digitala biten var att det skulle bli interaktivt och inte bara vara en vanlig webbsida. Den digitala vĂ€rlden tog inte jĂ€ttelĂ„ng tid att skapa men det var viktigt att se till att all information som till exempel utseende pĂ„ hyddor och föremĂ„l blev korrekta, sĂ€ger Pontus Gustafsson:

– Det hĂ€r Ă€r bara ett första steg. Det nya konceptet heter Visualiserad forntid och tanken Ă€r att vi ska fortsĂ€tta jobba med det pĂ„ samma sĂ€tt pĂ„ andra platser med samma typ av upplĂ€gg. Kanske kan vi till exempel göra nĂ„got liknande i Biskopstuna i Åkersberga, med den gamla Ă€rkebiskopsborgen.

PĂ„ platsen dĂ€r figurinerna hittades har det blivit en utomhusutstĂ€llning. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

PĂ„ platsen dĂ€r figurinerna hittades har det byggts en utomhusutstĂ€llning. Foto: ÖsterĂ„kers kommun

Det finns Àven en fysisk utstÀllning pÄ platsen med en utsiktsplats som har byggts pÄ den forna stranden varifrÄn man bland annat kan se en bevarad eldstad och hÀllar som anvÀnts nÀr stenÄldersmÀnniskorna slipade och malde, allt markerat i terrÀngen. Och en dag nÀr dimman sakta svÀvar över markerna Àr det lÀtt att förestÀlla sig att den forntida vÀrlden finns alldeles, alldeles nÀra.

– Vi hĂ„ller pĂ„ med arkeologi för att kunna skriva vĂ„r gemensamma historia och nĂ„ ut till de som man faktiskt gör det hĂ€r arbetet för. Tar man exemplet med utomhusutstĂ€llningen sĂ„ blir det ett sĂ€tt för nĂ€rboende och skolor att ta del av sin historia och de levande berĂ€ttelserna utanför knuten. Skolelever i trean har börjat gĂ„ hit nĂ€r de lĂ€ser om stenĂ„ldern för det Ă€r i backen nĂ€ra skolan som deras historia finns, sĂ€ger Niclas Björck och tillĂ€gger:

– Jag kĂ€nner inte till nĂ„gon annan kommun dĂ€r man gjort nĂ„got liknande. Genom 3D-visualisering kan man gĂ„ in i den forntida vĂ€rlden och uppleva hur det sĂ„g ut med havet och hyddorna. Det blir en helt ny dimension i förmedlingen. Det Ă€r en modell som skulle kunna anvĂ€ndas pĂ„ fler platser, det Ă€r bara fantasin som sĂ€tter grĂ€nsen.

Besök den virtuella vĂ€rlden pĂ„ ÖsterĂ„kers kommuns hemsida

❌