Nyheter i Nybble

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayNyteknik - Senaste nytt

”Låt inte EU förbjuda din laddare”

13 October 2021 at 04:43
DEBATT. Att förbjuda nyskapande tekniska lösningar är knappast rätt väg att stärka den europeiska konkurrenskraften, skriver Sara Skyttedal (KD), ledamot EU-parlamentet.

”Majoritet i riksdagen vill inte lägga ner Bromma i förtid”

13 October 2021 at 03:45
En majoritet i riksdagen vill beröva regeringen makt över vilka flygplatser som ska räknas till de viktigaste i landet. Det öppnar för riksdagen att hindra regeringen att avveckla Bromma i förtid.

Cementa dubblar stenbrytningen i oktober

13 October 2021 at 03:01
Cementa ökar takten för att bygga upp ett kalkstenslager till fabriken i Slite på Gotland, ifall ett nytt tillstånd från regeringen uteblir innan det befintliga löper ut vid månadsskiftet.

LKAB:s expansion stoppas

13 October 2021 at 02:35
Statliga gruvbolaget LKAB:s planer på utökad verksamhet i Kiruna stoppas. Mark- och miljödomstolen avvisar nu ansökan som gäller Kirunagruvan.

Beckhoffs eLearning blev en oväntad succé

13 October 2021 at 02:10
Beckhoffs användarutbildningar tog en ny väg när pandemin hindrade företagets lärare och kursdeltagare att mötas fysiskt. Idag är eLearningportalen ett mycket omtyckt komplement och ett självklart tredje utbildningsben.

Apple överklagar "rungande seger" mot Epic

13 October 2021 at 02:04
Seger på nio punkter av tio räcker inte för Apple, som nu överklagar domen i målet mot spelutvecklaren Epic.

Längre rymdvistelse kan ge hjärnskador

13 October 2021 at 01:52
Att vistas i rymden under en längre tid kan ge upphov till hjärnskador. Det visar en ny studie på fem ryska kosmonauter som tillbringat ett halvår på rymdstationen ISS.

GM:s nya Ultra cruise ska utmana Teslas autopilot

13 October 2021 at 01:34
Efter Super Cruise lanserar GM nu Ultra Cruise. Systemet ska kunna hantera 95 procent av alla trafiksituationer. Men lyckas förarstödet slå Teslas Full Self-Driving på fingrarna?

Instagram vill att unga användarna tar en paus

13 October 2021 at 01:24
Unga ska "knuffas" bort från skadligt innehåll på Instagram. Plattformen kommer också att införa en uppmaning till användarna att ta en paus.

Pandemin och samhället tvingade fram ett tekniskt sjätte sinne

13 October 2021 at 01:20
I receptionen på FLIR står en kiosk med en värmekamera, ett inpasseringssystem som mäter temperaturen på de som går in. Denna är också företagets hjälteprodukt som våren 2020 fick allt fokus på grund av pandemin.

IEA: Energiomställningen går för långsamt

13 October 2021 at 01:15
Förnybara energikällor som vind och sol växer snabbt och försäljningen av elfordon satte nya försäljningsrekord 2020. Men den globala övergången till ren energi går för långsamt för att klimatmålen ska uppfyllas, enligt det internationella energiorganet IEA.

Test: Xiaomi 11T Pro – ”Snabbare snabbladdning får du leta efter”

12 October 2021 at 12:00
Det är ingen tvekan. Snabbladdning på 120 watt är det solklara dragplåstret som får Xiaomis nya flaggskepp att sticka ut från mängden, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Ska få rika länder att öppna klimatplånboken: ”Fullständigt avgörande”

12 October 2021 at 09:06
Regeringen lovar att fördubbla klimatbiståndet fram till 2025. Det är en signal inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow om några veckor, där ouppfyllda löften om klimatfinansiering helt kan låsa förhandlingarna.

Texas förbjuder alla vaccinkrav

12 October 2021 at 01:22
Inga företag eller offentliga verksamheter i Texas får kräva att anställda eller kunder har vaccinerat sig mot covid-19.

Svenskt avancerat höghållfast stål säkrar elbilens klimatpåverkan

11 October 2021 at 08:11
I takt med att elbilarna ökar i antal förflyttas fokus från bilarnas användarfas till deras produktionsresa. Därför är det en framtida utmaning för elbilstillverkare att se till bilens hela livscykel.

GM:s center ska ge billiga batterier med lång räckvidd

11 October 2021 at 07:26
Den nya anläggningen ska bland annat utveckla litiummetallbatterier med fast elektrolyt. GM siktar på en mycket hög energitäthet – och att kunna kapa dagens priser med 60 procent.

Musk: Snart rullar första Tesla-bilen ut från Giga Berlin

11 October 2021 at 06:52
Buden har varit många om när Teslas nya tyska bilfabrik ska öppna. Nu utlovar vd:n Elon Musk att starten inte är långt borta. Men än finns det hinder.

Varför ska du satsa på elbilsladdning i din fastighet?

11 October 2021 at 06:30
Marknaden för elbilar ökar stadigt i Sverige och prognosen är att det 2030 kommer att finnas 2,5 miljoner laddbara fordon i Sverige. Bara under de senaste 12 månaderna har tillväxten ökat med 84% och med det även efterfrågan av laddmöjligheter i hemmet och på väg. Det är uppenbart att omställningen till elbilar på gång. Volvo har till exempel tagit beslut att sluta producera fossilbilar senast 2030 och Audi går samma väg. Nu måste vi tillsammans skapa förutsättningar för laddning och där är fastighetsägare och byggföretag en viktig nyckel.

Deras mikroskopiska farkoster styrs med ljus: ”Har inte gjorts förut”

11 October 2021 at 06:15
De preparerade partiklarna är bara en tusendels millimeter tjocka. Med ljus kan Chalmers-forskarna kontrollera farkosternas riktning och fart.

Flytande vindkraftverk ska ge el till norska oljeplattformar

11 October 2021 at 05:26
Fem plattformar i två av Nordsjöns oljefält ska få el från flytande vindkraftverk. Med en kapacitet på 88 MW blir norska Hywind Tampen den största i sitt slag.

Rätt vind behövs när insekten långflyger över havet

11 October 2021 at 04:48
Klarar Indiens trollsländor att flyga 200 mil över havet till Afrika? Lundaforskare har visat att observationerna kan stämma.

Mobilitetstjänster omformar fordonsindustrin

11 October 2021 at 04:23
Uppkopplade bilar öppnar dörren till ny typ av mobilitet, och pushar fordonsindustrin mot en mjukvarucentrerad biltillverkning. För biltillverkare kommer tillgången till realtidsuppdaterade data bli helt avgörande framåt.

Oro på Gotland i cementstriden – vatten ställs mot jobb

11 October 2021 at 01:21
Vem ska få tillgång till Gotlands grundvatten och vad ska det användas till? Det är kärnfrågan i turerna kring Cementas tillstånd för kalkbrytning – där naturvärden och miljöpåverkan har ställts mot tusentals jobb och byggkris.

Forskare på jakt efter dna från vita älgar

11 October 2021 at 01:12
Under årets älgjakt hoppas forskare få tillgång till dna från några av landets vita älgar, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Varför älgarna är vita och hur många det finns i Sverige är frågor som forskarna letar svar på.

Beowulf utmanar terrängen – flexiblare och starkare än någonsin

11 October 2021 at 01:10
Den svenska militärfordonstillverkaren BAE Systems Hägglunds fortsätter att innovera branschen. I våras levererade de terrängfordonet Beowulf till det amerikanska försvaret för att testköra i arktisk miljö. I framtiden nosar de på autonoma och eldrivna lösningar.

Google Maps börjar visa den mest bränslesnåla vägen

7 October 2021 at 04:10
Från tydligare fakta i sökmotorn till utsläppsredovisning vid flygbokning. En rad av Googles tjänster får nya funktioner som ska underlätta för den som vill göra klimatsmarta val.

List och MacMillan tilldelas årets Nobelpris i kemi

6 October 2021 at 06:05
Nobelpriset i kemi går till Benjamin List (Tyskland) och David MacMillian (USA) för utveckling av asymmetrisk organokatalys.

Experterna: “Mitt tips är video – det ger omedelbara visuella insikter“

7 October 2021 at 02:00
Datadrivna värdekedjor, vad är det och hur kommer man igång med det? Automationsnästets experter ger råd om vilka verktyg och strategier som är bäst när produktion ska planeras.

Distansjobbare rör på sig mer under arbetsdagen

7 October 2021 at 01:51
Akademiker som jobbar hemifrån rör på sig mer och är mer avslappnade. Det visar en ny forskningsstudie.

”Svenska bolag riskerar hamna efter i den globala återhämtningen från Covid”

12 October 2021 at 06:00
Experter varnar för att svenska bolag missar möjligheter utomlands när de inte agerar i en värld som trots fortsatta problem med resande och geopolitisk osäkerhet har återgått till tillväxt och omvandlingstrender som stärker svenska bolags möjligheter.

Northvolt storsatsar i Västerås – bygger ”campus” för batteriforskning

7 October 2021 at 03:41
Batteriföretaget Northvolt expanderar i Västerås. Anläggningen på Finnslätten i Västerås ska bli ett "campus" för forskning, tillverkning av batterier och återvinning.

Streamingjätten Twitch hackat: ”Inget system är säkert”

7 October 2021 at 01:11
Amazonägda streamingjätten Twitch har hackats. Den eller de som står bakom intrånget hävdar bland annat att man fått tillgång till plattformens källkod. ”Det här visar att inget system är säkert”, säger it-säkerhetsforskaren David Jacoby till TT.

Halvledarbristen leder till bunkring och huggsexa: ”Slagig situation”

7 October 2021 at 01:04
Bunkring, huggsexa och spekulation – halvledarbristen driver upp priset på de små chipen, men den som har råd kan ändå säkra tillgången hyggligt, enligt Fordonskomponensgruppen.

Koldioxid - ett verktyg för att minska matavfallet

6 October 2021 at 10:20
Användning av ingredienser med låg påverkan på klimatet och innovativa förpackningslösningar är två nyckelfaktorer för att nå en mer hållbar produktion av mat och dryck. Lindes koldioxid har inte bara mindre påverkan på klimatet - den kan också förlänga livsmedels hållbarhet och bidra till att minska matavfallet.

Experten om Nobelpriset i kemi: ”Ett helt nytt koncept” 

6 October 2021 at 10:19
Länge trodde forskare att det fanns två slags katalysatorer. Årets Nobelpristagare i kemi upptäckte en tredje. 

Elpriset når ny topp efter skenande gaspriser: ”Högsta någonsin”

6 October 2021 at 10:03
Elpriset sätter nytt rekord i Sydsverige. Skenande gaspriser i Europa gör elen mer än fyra gånger dyrare i Skåne.

Multicloud öppnar nya dörrar för Sveriges universitet

13 October 2021 at 03:18
I takt med att fler tjänster och allt mer data flyttas till molnet, ökar också komplexiteten för IT-ansvariga vid Sveriges universitet och lärosäten. Hur hanterar man sitt data bäst mellan olika molntjänster – och samtidigt uppfyller alla krav på datalagring? På Proacts digitala universitetsträff finns möjlighet att djupdyka i ämnet.

Stockholm ska utrustas med 100 000 nya laddplatser: ”Påbörjas nu”

6 October 2021 at 09:50
Stockholms parkeringsplatser ska utrustas med mellan 50 000 och 100 000 nya laddningsplatser för elbilar fram till 2030. Det är en av punkterna när det lokala blågröna styret lägger fram sin budget, rapporterar Dagens industri.

”Svensk industriteknik måste ta klivet övertill öppen källkod”

6 October 2021 at 05:37
DEBATT. Gemensam standard och öppen källkod är ett måste för att öka innovationstakten, förbättra artificiell intelligens och stärka konkurrenskraften inom svensk industri, skriver Jan Kaihøj, Schneider Electric Sverige.

❌